Inspiration

søvn teenagere

64 % flere teenagere sov 7-8 timer om natten med denne søvnmetode

64 % flere teenagere sov 7-8 timer om natten med denne søvnmetode

Du kender det selv. Du ved godt, at du burde gå i seng nu. Du ved godt at du skal sove 7-8-9 timer om natten, for at være frisk som en havmåge i skolen næste dag.

Meeen, så skriver en ven lige på messenger, så skal du lige se en japaner snitte en vandmelon om til en blomst på Facebook og du skal lige nå at se sidste afsnit færdig af din ynglingsserie på Netflix.

søvn teenagere
Thomas Pape – stressrådgiver fra spine.dk, kan få unge til at sove længere (af egen fri vilje)

Hvad sker er?

Du sover kun 5-6 timer denne nat

Jeg kan få teenagere til at sove længere (af egen fri vilje).

I bogen Reboot dine digitale vaner, beskriver jeg en metode der meget enkelt, men med stor effekt fik 23 elever på Århus Statsgymnasium og nu snart over 1000 elever rundt om i Danmark til at sove mere og bedre – helt af egen fri vilje.

33 % af eleverne sov kun 5-6 timer før forsøget med Reboot modellen

Vi testede de unge før, under og efter forsøget på 4 uger på Århus Statsgymnasium, i forbindelse med at give unge bedre digitale vaner.  I uge 1 satte vi ind med søvnguide, fordi vi ved at unge generelt sover alt for lidt. Til at kickstarte forsøget gjorde vi noget helt konkret. Vi tømte Ikea i Aarhus for vækkeure og gav hver elev et vækkeur.

[Video] Denne elev havde disse positive søvnoplevelser i uge 2 af forsøget

Kan vi få eleverne til at følge vores forslag, når telefonen trækker så meget om aftenen?

Det er nærliggende at spørge: Hvordan får man 23 elever, der ikke selv har meldt sig til et 4 ugers forsøg til at sove anderledes efter kun 1 dags introduktion?

Svaret er enkelt, men måske overset af mange undervisere, forældre og eksperter (som os selv): Vi ser ikke os selv om eksperter, der fortælle de unge, at de sov for lidt. Det ved de godt i forvejen.

Vi ser os selv som sælgere af gode søvnoplevelser, og det er frivilligt om de vil “købe” af os. 

Min kollega Tine Persson og jeg tror på at Bevidsthed, Ejerskab og Handlekraft er nøgleord, når man skal få unge til at ændre vaner (af sig selv). Bevidsthed om egne vaner og konsekvenserne af dem, Ejerskabet for at indføre nye værdiskabende vaner og Handlekraft i form af de metoder og værktøjer vi kan give dem.

Hvorfor virker denne metode så godt?

Fordi vi ved en masse om adfærd, vaner og psykologi og så ved vi hvordan teenagere tænker og hvordan man rammer dem lige i hjertekulen og bagefter i deres pandelapper (center for sund fornuft). Den kombination virker (hver gang).

Vi har knap 15 års erfaring og over 7000 samtaletimer bag os med mennesker der skal ændre vaner og adfærd.

1. Vi udnytter gruppeeffekten

Forsøget gjaldt hele klassen og dermed er der ikke nogen der gør det lidt, nogen gør det meget og andre gør det slet ikke. Vi gav håndslag på at vi alle gav det et forsøg.

2. Vi sælger viden i stedet for at informere

Teenagere er ikke dumme og skal ikke tales ned til. Så lukker deres øre nemlig i. I stedet skal de inddrages, respekteres og påvirkes på flere af deres sårbare punkter. Nemlig ønsket om at gøre det godt i skolen, være sikker på at de ikke er dårligere end de andre og ønsket om at være del af en gruppe.

Derefter “tilbyder” vi dem, at høre på eksempler fra andre teenagere vi har hjulpet til bedre søvn, bedre præstationer, højere karakterer, gode fællesskaber og fortæller hvor let det egentligt er, hvis man gør det på vores måde.

3. Vi gør trinnet for ny adfærd ultra lavt. 

Hvis vi skal ændre adfærd skal det være let, nemt og overskueligt. Ellers tænker vi kun at det kunne være en god ide, men følger ikke op på den nye vane. Vores hjerne orker ikke at skulle ændre adfærd, hvis der virkelig ikke er en god grund.

Men det skal være nemt. Også selv om der er en god grund.

Derfor købte vi på forhånd vækkeure, så de samme aften kunne komme i gang med de nye vaner.

4. Vi hjælper med at vælge nye aktiviteter til inden de skal sove

Hvis en teenager skal turde at gå glip, ikke lade sig underholde eller droppe vanen med at tjekke Instagram i 30 min. før de skal sove, så skal de have helt konkret hjælp til, hvad man så kan lave.

Sammen lavede vi på klassen en lang liste over, hvad de ville lave allerede den første aften vi startede forsøget, uden deres telefon. Dermed var det BEVIDSTLIGGJORT, det var gjort NEMT, det var gjort i FÆLLESKAB, og INGEN havde lyst til, ikke at mærke den positive effekt, hvis de andre fik den allerede efter to dage.

Og så sluttede vi af med at spørge:

Er der nogen, der kunne tænke sig at være mere frisk i løbet af dagen, forstå mere i undervisningen, være hurtigere færdig med lektier og måske få en højere karakter UDEN at lave mere?

Hvor mange tror du rakte hånden op?

Alle 23 elever var med på forsøget, for vi lovede samtidig at de kunne mærke en effekt efter 3-4 dage.

søvn teenagere

Hvad var resultatet efter 2 uger og efter 4 uger?

Før forsøget sov 33,3 % af eleverne kun 5-6 timer om natten. Efter forsøget sov 64 % flere elever 7-8 timer og 61 % færre elever sov 5-6 timer om natten. Se videoen ovenover, hvis du vil høre, hvordan det mærkes at sove længere og bedre.

FOREDRAG
Skal jeres elever eller teenagere også sove bedre og have gode digitale vaner?

I foredraget Reboot dine digitale vaner, får du værktøjerne til at sove bedre og skabe nye fælles og personlige digitale vaner.

Vil du vide mere, skriv til thomas@spine.dk

Vil du købe bogen Reboot dine digitale vaner?

Så klik her 🙂