Inspiration

Torben Wiese

Torben Wiese er en af Danmarks mest erfarne foredragsholdere. Han underviser de største virksomheder og mennesker i vanebrydning.

I bogen Reboot dine digitale vaner, bidrager Torben Wiese til hvordan du får gode digitale vaner.

Torben Wiese

Læse mere om bogen ‘Reboot dine digitale vaner’

Køb bogen lige her (få tilbuddet hos forlaget)

Præsentation af Torben Wiese. (12 sekunder)

Hvilke mobilvaner har Torben Wiese selv? (1:24 minut)

Hvordan bruger du din egen mobiltelefon? (1:06 minut)

Hvad er vaner og hvorfor elsker hjernen vaner? (5:04 minut)

Hvornår er vaner gode og hvornår er de dårlige for os? (5:07 minut)

Hvordan skaber du gode vaner for dig selv? (4:19 minut)

Så lang tid tager det at ændre en vane (3:48 minut)

Gode råd til gode mobilvaner (2:43 minut)

Hvordan ledelsen kan arbejde med gode digitale spilleregler. (2:12 minut)

Hvilken vane er den sværeste at ændre? (1:37 minut)

 

søvn teenagere

64 % flere teenagere sov 7-8 timer om natten med denne søvnmetode

Du kender det selv. Du ved godt, at du burde gå i seng nu. Du ved godt at du skal sove 7-8-9 timer om natten, for at være frisk som en havmåge i skolen næste dag.

Meeen, så skriver en ven lige på messenger, så skal du lige se en japaner snitte en vandmelon om til en blomst på Facebook og du skal lige nå at se sidste afsnit færdig af din ynglingsserie på Netflix.

søvn teenagere
Thomas Pape – stressrådgiver fra spine.dk, kan få unge til at sove længere (af egen fri vilje)

Hvad sker er?

Du sover kun 5-6 timer denne nat

Jeg kan få teenagere til at sove længere (af egen fri vilje).

I bogen Reboot dine digitale vaner, beskriver jeg en metode der meget enkelt, men med stor effekt fik 23 elever på Århus Statsgymnasium og nu snart over 1000 elever rundt om i Danmark til at sove mere og bedre – helt af egen fri vilje.

33 % af eleverne sov kun 5-6 timer før forsøget med Reboot modellen

Vi testede de unge før, under og efter forsøget på 4 uger på Århus Statsgymnasium, i forbindelse med at give unge bedre digitale vaner.  I uge 1 satte vi ind med søvnguide, fordi vi ved at unge generelt sover alt for lidt. Til at kickstarte forsøget gjorde vi noget helt konkret. Vi tømte Ikea i Aarhus for vækkeure og gav hver elev et vækkeur.

[Video] Denne elev havde disse positive søvnoplevelser i uge 2 af forsøget

Kan vi få eleverne til at følge vores forslag, når telefonen trækker så meget om aftenen?

Det er nærliggende at spørge: Hvordan får man 23 elever, der ikke selv har meldt sig til et 4 ugers forsøg til at sove anderledes efter kun 1 dags introduktion?

Svaret er enkelt, men måske overset af mange undervisere, forældre og eksperter (som os selv): Vi ser ikke os selv om eksperter, der fortælle de unge, at de sov for lidt. Det ved de godt i forvejen.

Vi ser os selv som sælgere af gode søvnoplevelser, og det er frivilligt om de vil “købe” af os. 

Min kollega Tine Persson og jeg tror på at Bevidsthed, Ejerskab og Handlekraft er nøgleord, når man skal få unge til at ændre vaner (af sig selv). Bevidsthed om egne vaner og konsekvenserne af dem, Ejerskabet for at indføre nye værdiskabende vaner og Handlekraft i form af de metoder og værktøjer vi kan give dem.

Hvorfor virker denne metode så godt?

Fordi vi ved en masse om adfærd, vaner og psykologi og så ved vi hvordan teenagere tænker og hvordan man rammer dem lige i hjertekulen og bagefter i deres pandelapper (center for sund fornuft). Den kombination virker (hver gang).

Vi har knap 15 års erfaring og over 7000 samtaletimer bag os med mennesker der skal ændre vaner og adfærd.

1. Vi udnytter gruppeeffekten

Forsøget gjaldt hele klassen og dermed er der ikke nogen der gør det lidt, nogen gør det meget og andre gør det slet ikke. Vi gav håndslag på at vi alle gav det et forsøg.

2. Vi sælger viden i stedet for at informere

Teenagere er ikke dumme og skal ikke tales ned til. Så lukker deres øre nemlig i. I stedet skal de inddrages, respekteres og påvirkes på flere af deres sårbare punkter. Nemlig ønsket om at gøre det godt i skolen, være sikker på at de ikke er dårligere end de andre og ønsket om at være del af en gruppe.

Derefter “tilbyder” vi dem, at høre på eksempler fra andre teenagere vi har hjulpet til bedre søvn, bedre præstationer, højere karakterer, gode fællesskaber og fortæller hvor let det egentligt er, hvis man gør det på vores måde.

3. Vi gør trinnet for ny adfærd ultra lavt. 

Hvis vi skal ændre adfærd skal det være let, nemt og overskueligt. Ellers tænker vi kun at det kunne være en god ide, men følger ikke op på den nye vane. Vores hjerne orker ikke at skulle ændre adfærd, hvis der virkelig ikke er en god grund.

Men det skal være nemt. Også selv om der er en god grund.

Derfor købte vi på forhånd vækkeure, så de samme aften kunne komme i gang med de nye vaner.

4. Vi hjælper med at vælge nye aktiviteter til inden de skal sove

Hvis en teenager skal turde at gå glip, ikke lade sig underholde eller droppe vanen med at tjekke Instagram i 30 min. før de skal sove, så skal de have helt konkret hjælp til, hvad man så kan lave.

Sammen lavede vi på klassen en lang liste over, hvad de ville lave allerede den første aften vi startede forsøget, uden deres telefon. Dermed var det BEVIDSTLIGGJORT, det var gjort NEMT, det var gjort i FÆLLESKAB, og INGEN havde lyst til, ikke at mærke den positive effekt, hvis de andre fik den allerede efter to dage.

Og så sluttede vi af med at spørge:

Er der nogen, der kunne tænke sig at være mere frisk i løbet af dagen, forstå mere i undervisningen, være hurtigere færdig med lektier og måske få en højere karakter UDEN at lave mere?

Hvor mange tror du rakte hånden op?

Alle 23 elever var med på forsøget, for vi lovede samtidig at de kunne mærke en effekt efter 3-4 dage.

søvn teenagere

Hvad var resultatet efter 2 uger og efter 4 uger?

Før forsøget sov 33,3 % af eleverne kun 5-6 timer om natten. Efter forsøget sov 64 % flere elever 7-8 timer og 61 % færre elever sov 5-6 timer om natten. Se videoen ovenover, hvis du vil høre, hvordan det mærkes at sove længere og bedre.

FOREDRAG
Skal jeres elever eller teenagere også sove bedre og have gode digitale vaner?

I foredraget Reboot dine digitale vaner, får du værktøjerne til at sove bedre og skabe nye fælles og personlige digitale vaner.

Vil du vide mere, skriv til thomas@spine.dk

Vil du købe bogen Reboot dine digitale vaner?

Så klik her 🙂

 

digitale vaner

Særligt alle 1. g’erne kommer til at få gavn af de metoder og øvelser, der indgår i Reboot modellen, som de i efteråret 2019 skal integrere i hverdagen. 

digitale vaner

Men 2.g og 3.g’erne skal også introduceres til elementer fra de metoder der beskrives i bogen ‘Reboot dine digitale vaner’.

Elever og undervisere får undervisning til at bruge metoderne

Thomas Pape har afholdt Kick-off foredrag for eleverne og efterfølgende introduceret Reboot modellen for alle 75 undervisere på Allerød Gymnasium.

For at skabe ejerskab hos både elever, ansatte og ledelse har Allerød Gymnasium valgt at bruge tiden før start til alle parter.

Argumentet er, at når alle ved hvorfor og hvad Reboot modellen kan gøre for eleverne i hverdagen, vil alle parter understøtte og fokusere på værktøjerne og opgaverne i en ellers travl hverdag.

Køb bogen Reboot dine digitale vaner

Eleverne starter med at spille Debattle Dysten

Som del af Reboot modellen har Thomas Pape udviklet kortspillet Debattle Dysten. 50 dialog- og dilemmaspørgsmål, der fokuserer på digitale vaner og adfærd.

Spillet kan bruges til elever, forældremøder og fagprofessionelle. Kortspillet kan købes særskilt af Reboot modellen. Kontakt Thomas Pape på thomas@spine.dk, hvis du ønsker køb af kortspillet.

digitale vaner

Skal I også arbejde med valide metoder til digitale vaner?

Kontakt Thomas Pape, hvis du ønsker at høre mere om oplæg, foredrag eller workshops om gode digitale vaner. Kontakt på thomas@spine.dk.

Du kan også læse om de forskellige oplæg og workshops her.

Vil du købe bogen Reboot dine digitale vaner, så køb den her

digitale vaner

digitale vaner

Reboot modellen bliver nu en integreret del af de IT-værdier og indsatsområder, som Skive Gymnasium og HF har udarbejdet for deres elever.

Læs også: 890 elever fra Allerød Gymnasium får også nye digitale vaner

Thomas Pape har med et kick-off foredrag sendt alle 2.g og 2. HF-eleverne afsted mod nye bevidste digitale vaner de næste 5 uger. Vicerektor Lene Klemmesen Gade og psykologilærer og IT ansvarlig Jeanette M. Christensen står for afvikling af forløbet.

Eleverne hjælper ledelsen

Det hele afsluttes med en større workshop, hvor de unge selv er med til at lave de spilleregler der kan de bedste digitale vaner på gymnasiet. Samtidig udarbejdes der gode råd og anbefalinger til ledelsen fra eleverne.

Således bliver de fælles spilleregler udarbejdet i fælleskab og øger ejerskabet hos både ledelse, undervisere og elever.

digitale vaner
Afsluttende workshop om fremtidige digitale vaner og spilleregler. (Billede fra Århus Statsgymnasium).

Der kan opnås store resultater på kun 4-5 uger.

Forløb med Reboot modellen bl.a. på Aarhus Statsgymnasium viser at 39 % (før start 16,7 %) følte sig mere udhvilet efter brug af metoderne. 64 % flere elever sover 7-8 timer og 61 % færre sover kun 5-6 timer om natten. 25 % færre elever angiver at de indenfor den sidste uge, har brugt telefonen til at aflede deres tanker med.

digitale vaner

Reboot modellen inkluderer tests og målinger før, under og efter afvikling

Det har været vigtigt i udarbejdelsen af Reboot modellen, at indsatsen og metoderne løbende valideres. Derfor bliver eleverne testet før, under og efter forløbet med en online trivselstest og registrering af deres daglige mobilforbrug på hver enkelt telefon.

Reboot modellen er den lærervejledning, der er udviklet af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape og som beskrives i bogen Reboot dine digitale vaner.

Selve Reboot modellen er online lærervejledingen til alle ugerne. Lige til at printe og med minimal forberedelse for underviseren eller studievejlederen.

digitale vaner

Citat: Vi glæder os og er spændte på projektet. Alt materialet er jo så nemt at gå til at der ikke har været spørgsmål til dig. (Jeanette M. Christensen)

Læs mere om indholdet i Reboot modellen her

Skal I også arbejde med valide metoder til digitale vaner?

Kontakt Thomas Pape, hvis du ønsker at høre mere om oplæg, foredrag eller workshops om gode digitale vaner. Kontakt på thomas@spine.dk.

Du kan også læse om de forskellige oplæg og workshops her.

Vil du købe bogen ‘Reboot dine digitale vaner’, så køb den her

Reboot dine digitale vaner

Lektørudtalelsen til Reboot dine digitale vaner er kommet og den var værd at vente på.

reboot dine digitale vaner

Stolt kan jeg fortælle, at bogen anbefales til både uddannelsesinstitutioner og bibliotekter.

Læs lektørudtalelsen her

Kort om bogen
Nutidens unge er vokset op med smartphones, som er med til at skabe dårlige digitale vaner. Thomas Pape præsenterer en konkret metode til at skabe øget bevidsthed om disse dårlige vaner. For især undervisere og andre der arbejder med unge

Beskrivelse
Pape har udviklet Reboot-modellen, der kan bruges som et kollektivt interventionsforsøg til at skabe bevidsthed om ens dårlige digitale vaner. Papes 4-ugers model blev forsøgt på en gymnasieklasse. I løbet ugerne blev de udfordret i deres dårlige digitale vaner med øvelser som fx at deres mobiler ikke måtte befinde sig det sted de sover for at skabe bedre mobilvaner.

Foruden trin for trin beskrivelse af Reboot-modellen, indeholder bogen også korte kapitler med eksperters viden indenfor bl.a. vanebrydning, adfærdsdesign m.m. Bagerst findes en reference- og inspirationsliste

Vurdering af bogen
God og grundig beskrivelse af Papes forsøg med Reboot-modellen, der gør det let for andre undervisere m.m. at gennemføre hele eller dele af forsøget. Papes resultater viser at eleverne oplevede større bevidsthed om deres eget, og andres brug, af mobiltelefoner, og at det skabte øget koncentration og bedre mental trivsel

Til bibliotekaren
Bogen anbefales til lærerbiblioteker, pædagogiske uddannelsesinstitutioner samt folkebiblioteker i uddannelsesbyer

Lektør: Louise Hede Jessen

Du kan købe bogen her

Læs bogens opbygning og første kapitel, (åbner i pdf)

Reboot dine digitale vaner

  • 1
  • 2
  • 5