Inspiration

tanker

Mobilen ødelægger unges håndtering af svære tanker (4 spørgsmål der hjælper dem)

4 spørgsmål vi kan stille til os selv og vores unge, når vi mærker at sociale medier og præstationssamfundet giver unge tungere og mørkere tanker.

af Thomas Pape, stressrådgiver og mentaltræner for studerende og unge ansatte. Forfatter til ‘Reboot dine digitale vaner‘.

Thomas Pape

10-12 årige går rundt med selvmordstanker og kontakten til Børnetelefonen er fordoblet på kun 5 år fortæller Rasmus Kjeldahl fra Børnetelefonen. Vi kan og skal lære dem at håndtere svære tanker, uden brug af mobilen – når tankerne gør ondt.

Vores væren i samfundet og vores færden på de sociale medier bør give os vi overvejelser om det er børne- og ungeliv vi ønsker at give til vores børn.

De andre har jo mere succes end jeg har (tror jeg)

Når jeg læser, at de børn, der ringer til børnetelefonen med selvmordstanker ofte er ensomme og føler sig socialt isoleret i en verden, hvor det ser ud som om, at alle andre har succes, samt at forklaringen på deres mistrivsel er, at de ikke føler de har nogen venner, og ikke har en god kontakt til deres familier.

Der er tendenser omkring digitale vaner, der ikke er gode

Så fristes jeg til at stille samme spørgsmål som Rasmus Kjeldahl. Hvad er det for et samfund, vi har indrettet?

De sidste år har jeg arbejdet intenst med digitale vaner som en af kilderne til mistrivsel, og jeg har af flere omgange set hos vores klienter og rundt om på uddannelserne når jeg holder foredrag, at vores behov for at være på, stjæler vores fokus og vores nærvær.

I vores klinik har vi, særligt i de seneste 3 år, kortlagt, diskuteret og reflekteret over digitale vaner sammen med vores klienter. Og jeg kan pege på en tendens. De unge har for få, eller for dårlige rolle- og adfærdsmodeller, når det kommer til at sætte grænser og spilleregler op omkring forskellen på digital virkelighed og virkelig virkelighed.

Forældrene har ikke tid (de opdaterer deres egne Facebook væg)

Desværre kan jeg konstatere, at de unge, der opsøger os, ofte kan fortælle, at deres forældre er fraværende. De fortæller om forældre, der hele tiden holder øje med arbejdsmails, sociale medier og sms’er, og som har travlt og derfor gerne vil slappe af og koble af når de er hjemme. Det må alt andet lige være svært, at være barn en gang imellem.

Lær unge at tale om de svære tanker (og helt normale tanker at have som ung)

Jeg er af den overbevisning, at vi i langt højere grad skal lære at skabe plads til at tale om alt det svære. Med det mener jeg, at vi glemmer, at børn ikke kommer til os med deres tanker og problemer, hvis vi ikke har afsat tid til det eller giver plads til det.

Kan du svare på disse 4 spørgsmål, når du tænker på dit eget barn?

  1. Hvad gør det ved barnets muligheder for at åbne op, når der er en tændt mobil eller en tændt computer i nærheden? Kan det mindske barnets lyst til at fortælle om svære tanker?Hvilke forventninger har barnet til, hvad du gør, hvis der tikker mails ind eller mobilen ringer? Hvis barnet forventer, at samtalen pludselig kan blive afbrudt, vil barnet da holde sine tanker for sig selv, selvom I sidder i stilhed sammen.
  2. Hvad har vi lært vores børn om tilgængelighed? Skal man altid besvare et opkald, og hvornår skal telefonen bare have lov til at ringe? Er det kun når vi spiser aftensmad, eller er det også, når vi bare sidder ved eftermiddagsbordet og læser reklamer og laver lektier?
  3. På hvilke tidspunkter af dagen ved dit barn, at du er fuldt ud nærværende? Hvornår og hvor ofte skaber du rammerne for, at man trygt og sikkert kan begynde at fortælle, uden risiko for at blive afbrudt og med sikkerhed for, at der er tid og overskud til at blive mødt og hørt?
  4. Hvad tænker dit barn, om indholdet på youtube og sociale medier? Hvordan ser dit barn, at du bruger sociale medier, og taler I nogensinde om, hvad opslag egentlig afspejler, hvad intentionerne med dem kan være, og om, hvorfor man sjældent ser opslag, der viser dårlige dage og tanker.

Vi har ingen referenceramme, men vi har stadig én ting at tilbyde de unge

Det går så stærkt med digitaliseringen, at vi som voksne slet ikke har nogen referenceramme at læne os op ad. Vi kan kun forsøge at forestille os, hvordan det må være at være barn i et samfund, hvor tilgængelighed nærmest er et krav, hvor skærme findes overalt, og hvor vi faktisk næsten aldrig bare er sammen to og to uden risiko for at blive afbrudt. Mit indlæg er en venlig reminder

– lad os prøve, at være mere nærværende fremover.

Vil du have flere værktøjer til at håndtere unges digitale vaner?

Bogen Reboot dine digitale vaner udkommer den 26. oktober. Den beskriver en gennemafprøvet og dokumenteret metode til at give unge gode digitale vaner. Resultaterne var langt bedre end vi havde turdet håbe på.

mobilvaner

Få 15 % rabat på bogen indtil d. 26. oktober

Forudbestil og køb bogen her. Din rabatkode er reboot. Uanset antal får du 15 % rabat.

tanker