Inspiration

MYTE: Unge ønsker ikke at ændre deres mobilvaner (Jo, vi hjælper dem bare ikke)

Det er en myte og langt fra min erfaring, at de unge har svært ved at forstå at deres mobilvaner ikke altid er hensigtsmæssige. De véd, at de er på mobilen for meget. De har bare ikke værktøjerne eller et fælleskab til at ændre det. Og vi hjælper dem for lidt med at ændre vaner.

af Thomas Pape, stressrådgiver og mentaltræner for studerende og unge ansatte. Forfatter til ‘Reboot dine digitale vaner’.

Thomas Pape

De unge er digitalt indfødte, men de er ikke digitalt kompetente, og heri lægger forklaringen på, hvorfor de fastholder sig selv i et stort mobilforbrug, selvom de faktisk gerne vil have bedre og mere sunde mobilvaner.

De har ikke lært at være bevidste om deres adfærd

De har simpelthen ikke lært eller er bevidste nok om, hvordan de bliver påvirket af mobilen, og hvad deres online forbrug betyder for deres læring, mentale helbred og potentiale.

Derfor ved de heller ikke, hvordan de skal sætte ind, for at opnå de positive effekter, som bedre søvn, bedre resultater i skolen og hurtigere tilegnelse af fagligt stof.

Læs også: Thomas Papes egne mest brugte mobilvaner (video)

Dårlige mobilvaner begrænser unges mentale potentiale

Deres mobilvaner begrænser deres potentiale, men husk at de unge har et ønske om at lykkedes, at udnytte deres fulde potentiale og have det godt. Det er vores opgave at hjælpe dem – i samarbejde med de unge.

Vi må heller ikke underkende fællesskabets indflydelse på mobilvaner. Så længe ”alle de andre” er på, så tjekker den unge ikke ud af det fællesskab

Derfor har vi en stor opgave, både som fagprofessionelle og som forældre til at skabe de bedste rammer for, at de digitalt indfødte kan blive gode bevidste digitale forbrugere, der selv styrer deres forbrug, og ikke lader sig styre af mobilens muligheder.

mobilvaner

Spørg: Er dine vaner begrænsende eller værdiskabende for din trivsel?

Første skridt på vejen, er at give dem bevidsthed om deres adfærd, konsekvenser heraf og dernæst hvad gode og sunde vaner er for dem. Det er ofte meget effektivt at afprøve og erstatte en ny adfærd, når man vil bryde en vane. Og meget gerne gøre det i fælleskab.

På den måde mærker de på egen krop, både fysisk og psykisk om deres nuværende vaner er værdiskabende eller begrænsende for dem og deres mål for skolen og deres læringspotentiale.

Prøv f.eks. at være skærmfri i 45 minutter inden du skal sove

I vores arbejde med unges mobilvaner, bad vi de unge om netop om at ændre vaner gennem 4 uger. (Læs om vores forsøg her) De skulle f.eks. forsøge at være skærmfri i 30-45 minutter, inden de skulle sove.

Da vi efter forsøget re-testede og spurgte til deres udbytte af adfærdsændringen, havde de unge oplevet mange positive forandringer.

Herunder deler vi deres egne ord til inspiration:

  • Jeg er mere produktiv dagen efter.
  • Får tid til at nå/gøre ting man ellers ikke når.
  • Min hjerne hviler mere.
  • Får ro i sindet.
  • Det er nemmere at falde hurtigt i søvn. (og stå op igen)
  • Min søvn er dybere synes jeg.
  • Jeg kan nå at ordne praktiske ting.
  • Får ro i hovedet og samling af tanker.

Andre læser også: Unge savner bedre søvnvaner – Sådan hjælper du

mobilvaner

Vil du også lave et projekt med unges mobilvaner og se de gode resultaterne ?

Vil du vide mere om vores arbejde med unges digitale vaner og vores 4 ugers model Reboot modellen, kan du læse mere om opbygningen her. På vores hjemmeside kan du også læse mere om baggrunden for vores arbejde  med unges mentale trivsel, om vores omfattende forsøg i en 2.g klasse på Århus Statsgymnasium.

Kontakt thomas@spine.dk, hvis du vil skrives op til bogen ‘Reboot dine digitale vaner‘, der udkommer til oktober der beskriver indholdet af alle fire uger, eller hvis du vil høre mere om vores kurser og undervisningsmaterialer.

Du skriver blot hvor mange bøger du ønsker at forudbestille, og når bogen lander på vores kontor kontakter vi dig ift levering og betaling. Bogen koster 229.- kr.

Mød disse forskere og eksperter i bogen

mobilvaner