Inspiration

søvnvaner

Unge savner bedre søvnvaner! Som underviser kan du bruge dette greb til bedre søvnvaner

SØVNVANER: På bare 4 uger øgede vi antallet af studerende, der sov 7-8 timer pr. nat med 64%. I forbindelse med min kommende bog “Reboot dine digitale vaner” lavede vi et søvnforsøg på Århus Stats Gymnasium.

af Thomas Pape, stressrådgiver og mentaltræner for studerende og unge ansatte. Forfatter til ‘Reboot dine digitale vaner’.

Thomas Pape

I artiklen her deler vi vores erfaring, og kommer med præcise anvisninger til, hvordan du kan bringe søvnvaner ind i undervisningen.

Du ved, at dine studerende ofte er trætte

Som underviser ved du at trætte, uoplagte og mentalt fraværende studerende er et vilkår, du har, når du skal facilitere læring. Det stiller store krav til dig som underviser.

De unge ved godt, at de burde få noget mere søvn, og du har måske også allerede mindet dem om det, men du ser ikke de store ændringer.

Derfor har unge ikke allerede gode søvnvaner?

Vi har ikke tradition for at blande os i studerendes søvn. Det er en privat sag, og selvom vi ofte opfordrer til gode søvnvaner, arbejder vi ikke konkret med disse i uddannelsesregi.

Unge mennesker sukker efter bedre søvnvaner.

Når de ikke allerede har fulgt opfordringerne om at sove bedre, skyldes det primært, at de ikke er tilstrækkeligt bevidste om og mærket forskellen på at være uoplagt eller veludhvilet.

Ligesom de er i tvivl om, hvordan de konkret skal gøre. Det er svært at bryde vaner, som Netflix før sengetid, lektier tæt på at man skal i seng og chat og kommunikation på sociale medier, mens man ligger i sengen.

Prøv at spørg de næste 10 studerende du møder

Derfor opfordrer vi dig til at fokusere på søvnvaner når du er i dialog med de unge. Spørg ind til deres søvnvaner og hvordan de sover. Du vil blive overrasket over hvor mange der ønsker at sove bedre og mere.

mobilvaner

Forskningen er klar: Du bliver dum af for lidt søvn og orker ikke at være empatisk

Vi ved fra forskningen at mangel på søvn svækker vores hukommelse, koncentration og indlæringsevne, og samtidig forringes vores evner til at indgå i sociale relationer. Når vi får for lidt søvn, læser vi andres følelser dårligere og mindre empatisk.

Der er altså gevinster at hente både for dig som underviser, men også for den enkelte studerende og for det sociale fællesskab i klassen.

Inden du give gode søvnråd skal du huske:

Vær opmærksom på tre ting.

  • Undgå forbud
  • Øg bevidsthed om output
  • Gør det til et fælles projekt

I projektet erfarede vi, at særligt disse tre guidlines er vigtige for succes. Tryk avler modtryk, og de studerende har en forventning om at møde forbud, når de bliver præsenteret for arbejdet med nye digitale vaner. Derfor bør forbud undgås. De unge motiveres til gengæld stærkt af at kende gevinsten ved deres arbejde.

Vigtigt råd:

Fokuser på, hvad de får ud af det. Hvad kan de opnå ved at følge de nye anvisninger om søvn?

I vores forsøg var fokus på en øget bevidsthed om, hvad de unge kunne opnå ved at følge de nye anvisninger som den allerstørste drivkraft.

3 trin til bedre søvn

I forsøget var disse trin den allerførste opgave de studerende fik i uge 1. Det kan lyde simpelt, men de studerende modtog motiveret de præcise anvisninger, og følte sig godt klædt på, til at give arbejdet med bedre søvnvaner en chance.

  • Brug et vækkeur og læg mobiltelefonen i et andet rum når du sover.
  • Stop med at bruge skærme 30-40 min. før du skal sove.
  • Sov senest 22.30-23.00.

Hvad laver man i 40 minutter før man skal sove?

Vi erfarede, at de studerende rigtig gerne vil tale om de tre trin. Hvad kan man lave i de 30-40 skærmfri minutter? Her udleverede vi en liste over ting man kan lave offline før sengetid.

Hvad gør man, hvis man ikke har et vækkeur? Hvad stiller man op, hvis man ikke kan sove? De 3 trin bør derfor følges op af en debat omkring de unges spørgsmål med fokus på forslag og svar.

Vil du vide mere om bogen og forsøget om bedre mobilvaner?

Sidder du, og er blevet nysgerrig? Og vil du gerne vide mere om vores forsøg og alle vores resultater? Så kan du få mere viden i bogen ”Reboot dine digitale vaner”, der udkommer i midten af oktober.

I bogen kan du finde detaljeret beskrivelser af hele undervisningsforløbet, få indblik i projektets resultater, de studerendes tilbagemeldinger, og tanker, under og efter projektet.

Desuden indeholder bogen en række bidrag fra eksperter indenfor søvn, adfærdsdesign, vanebrydning og hjerneforskning.

Læs mere på digitalevaner.dk

mobilvaner